Hero image

Los Fermentistas

  • People
  • Culinary

“Oke.. je kunt hier dansen maar kan ik hier ook gezond eten en drinken? Wij maken medicijnen maar ook eten, we maken kunst”

Even voorstellen..

Jakob uit Oostenrijk, Bex uit Engeland, wonend op Ibiza. Door een ernstig ongeluk realiseerde het stel dat het leven morgen voorbij kan zijn.. en dat voedsel een hele belangrijke rol speelt in een lang en gelukkig leven. Wij spraken Jakob, medeoprichter van Los Fermentistas - handgemaakte producten met miljoenen probiotica, om je inner garden te herstellen.

Los Fermentisas 6 Bex En Jakob

Ernstig motorongeluk

Jakob en Bex hebben elkaar leren kennen in 1990 in ons eigen Amsterdam. “We waren 10 jaar lang vrienden, zij was veel in Mexico en ik veel in Australië. In 2009 heeft een vriend ons allebei uitgenodigd en opeens hadden we zoiets van, oh het zou heel leuk zijn om samen te zijn. We deden allebei ons eigen ding, Bex deed massages en heeft nog steeds een eigen bedrijf in Amsterdam. Ik was grafische vormgever”.

Klinkt goed, maar toch zijn jullie op Ibiza beland.. “Amsterdam was een golden cage, goed werk, allebei zelfstandig. We konden allebei veel op reis. Er was geen uitdaging meer. We zijn op reis gegaan, eerst naar Nieuw-Zeeland en toen naar Bali. Op Bali heb ik een ernstig motorongeluk gehad. Daarom heb ik zo’n rare stem soms, ik heb één verlamde stemband”. Dit was een groot turning point voor Jakob!

“Ik realiseerde me dat het leven morgen voorbij kan zijn. We besloten om iets te veranderen. We wilden al een tijd weg maar we wisten niet waarheen. We zijn op bezoek geweest bij een vriendin op Ibiza. Ik wilde eigenlijk het liefst heel ver weg, naar de tropen. Uiteindelijk vonden we het hier qua Europa heel leuk. Heel internationaal, heel creatief. Na 10 dagen hebben we besloten om het hier te proberen, een maand later hebben we een huis gevonden en zijn we hier naartoe gevlogen en binnen 3 dagen hebben we het huis gekocht”. 

Los Fermentistas

Geen alcohol meer voor Jacob

En hoe zijn jullie begonnen met Los Fermentistas? Is het idee op Ibiza ontstaan? “Ik kon in de tijd na het ongeluk 2 jaar lang geen alcohol drinken. Ik moest helemaal zuiver zijn. Ik begon te spelen met wat ik kon eten en drinken. Qua drinken, zonder alcohol, is er eigenlijk erg weinig speciaals. Een watertje, of sapje.. Bex heeft de eerste keer kombucha gemaakt. Ik was altijd veel in de keuken dus ik ben toen gaan spelen met kombucha recepten”. 

“Voor de verjaardag van mijn moeder waren wij in Nederland in een top 10 restaurant van de wereld, Librije. Daar hebben we de eerste keer garnalen ceviche geprobeerd. Zij gebruikte kombucha. Elke begin cultuur, het zuurdeeg, voor onze kombucha die we nu gebruiken komt vanuit dit top restaurant”.

Bex Los Fermentistas - Covered Ibiza

Betere vertering

Kun je ons iets meer vertellen over het process? "Het zijn culturen die loisen aanmaken, het staat voor symbiotic culture of bacterial and yeast. Bacteriën en gist die samen werken. De ene veranderen suiker in alcohol, en de andere veranderen alcohol in zuurstoffen. Als je de pot dichtmaakt, dan word het alcoholisch maar als je ‘m laat luchten dan word het een gezonde probiotische drank. Het is niet zoals probiotische pillen, omdat het natuurlijk is hebben we 60 verschillende bacteriën en gisten. Dus het is een natuurlijk product met een hele grote diversiteit van culturen”. 

Wat merkte je zelf na het ongeluk, toen je bent begonnen met het eten en drinken van probiotische producten, voor verbetering? “Betere vertering. Je begint met 3 kleine glaasjes per dag en langzaam begint het lichaam eraan te wennen. De vertering werd beter, meer consistent". 

Ontwerp Zonder Titel (10)

Ketchup is dood

En was Bex ook meteen verkocht? “Ja. Ik begon met spelen in de keuken en ik realiseerde me dat ik veel meer in de keuken was dan aan het werk met grafisch werk. Ik vond het veel leuker! We zeiden voor de grap dan we op Ibiza gaan fermenteren”. Het werd grapje werd realiteit! 

Dus jullie zijn meteen van start gegaan op Ibiza? “We zijn klein begonnen. Het duurt rond de 6 maanden voordat je een recept perfect hebt. Omdat de producten levend zijn veranderd de smaak constant dus het is heel moeilijk om een recept constant dezelfde smaak te geven. Omdat we alles zelf maken, is de kwaliteit altijd heel erg goed maar de smaak kan licht veranderen. Ketchup smaakt altijd hetzelfde, maar dat is dood.. dit is levend!” 

Los Fermentistas - Jakob - Covered Ibiza

'Fuck me I’m fermented'

“We zijn op een lokale markt begonnen, we hebben veel mensen geïnformeerd. Spanje loopt een beetje achter. Het begint nu echt goed te gaan, 5 jaar later. We hebben besloten om de branding een beetje revolutionair te maken, minder hippie. Verandering. We hebben wat slogans gemaakt zoals 'Fuck me I’m fermented'. Het is niet alleen gezond maar ook een message van hey, zorg voor verandering in je leven”. 

Er is toch een beetje een beeld van Kombucha en andere gefermenteerde producten dat het niet heel lekker is.. “We gebruiken cava met zuurkool om de smaak eleganter te maken. Kombucha met roos, erg verfrissend. We kijken naar de beste smaken en niet de grootste hoeveelheid. Ons doel is health food maken dat ook heel goed smaakt”. 

Los Fermentistas - Covered Ibiza

A-haa dat is dus fermentatie

Als iemand nu zijn gut health wil verbeteren, wat raad je aan mee beginnen? “Het beste is niet te veel in één keer. Gewoon dagelijks kimchi met iedere maaltijd, één schepje erbij. In het begin, als je heel veel van de probiotica neemt, dan kan het lichaam zeggen.. hey dit is te veel en dan schijt je alles uit. Dat is het ergste wat er kan gebeuren. Het is dus het beste om het lichaam langzaam te laten wennen”.

Maar hoe komt het nou dat wij in ons dagelijks leven niet genoeg bacteriën binnen krijgen? Was dit vroeger anders? “Vooral in het noorden van de wereld, werden producten altijd gefermenteerd omdat dit een van de manieren was om voedsel voor de winter te preserveren. Dit is een van de makkelijkste manier om voedsel te bewaren. De juiste omgeving creëren en dan heb je 6 maanden tot een jaar eten. Eigenlijk hebben alle culturen in de wereld gefermenteerde producten. Vaak weten we niet wat gefermenteerd is maar bijvoorbeeld kaas, soja saus, tofu, vissaus, alle alcohol, het meeste brood.. Fermentatie is voor veel mensen niet duidelijk maar het is de verandering van microben die iets veranderen. Dus gist, schimmel of bacteriën die een stofwisseling doen, dat is fermentatie”. 

Ontwerp Zonder Titel (11) Min

Ons lichaam is een ecosysteem

En heeft iedereen dit nodig? “We hebben allemaal in ons leven wel eens antibiotica genomen. Dit verminderd de bacteriën in ons lichaam. Ik zeg niet dat antibiotica helemaal slecht zijn maar, het heeft mijn leven ook een of twee keer gered. Maar het is wel zo dat we uit een cultuur komen waar wij veel antibiotica gebruiken voor alles. We moeten dagelijks proberen de bacteriën via de maag binnen te krijgen zodat het onze darmen weer aanvult”. 

“Meer en meer snappen we dit. We komen uit een tijd waarin we vooral keken naar genen. Maar dat is eigenlijk vooral de grootte en het kleur van het haar bijvoorbeeld. Maar het microben is het bewijs dat wij geen individu zijn maar een ecosysteem. Eigenlijk zijn wij de planeet van de bacteriën. Er werd lang gedacht dat de dikke darm niks deed. De bacteriën snijden de complexe moleculen klein, zodat wij de mineralen en vitamines op kunnen nemen”. 

Los Fermentistas

Ambachtelijk & duurzaam

En maken jullie nog steeds alles zelf? “Ja, we maken alles zelf met de hand. Alles wordt met de hand gesneden en met de hand gemixed. Thee maken, water heet maken, suiker erin, afkoelen, mengen in het vat.. Na 10 dagen wordt het getapt, aangevuld, datum geplakt en gesloten. Er zit veel werk in, als je iets ambachtelijk maakt”. 

Wat is het verschil tussen jullie en andere soortgelijke producten? “We gebruiken zo veel mogelijk lokale producten. We hebben 2 boeren die kolen voor ons planten. Het is twee keer seizoen hier, dus dat is wel handig. En wat wij veranderd hebben is het statiegeld. In Nederland is het heel normaal, maar hier niet. We hebben flessen met €0,50 en flessen met beugel voor €2,00.. alle potten hebben €1,00 statiegeld. Wij kopen ze terug van de winkel en gebruiken ze weer. We zijn op een eiland, het glas recyclen zou naar Barcelona gaan! Meer dan 50% van de producten komen terug”. Kijk, hier houden wij van! Kleine gepassioneerde ondernemingen die naast dat zij veel mensen helpen met een gezondere levensstijl ook denken aan het milieu en het behoudt van ons geliefde Ibiza. 

Los Fermentistos

Daar doen we het voor

Wat maakt Ibiza zo speciaal? “Het is heel internationaal. Het is heel anders, het monaco van Spanje. Het is van een creatieve hippie die in een cave woont tot aan een miljonair. Het is heel divers, veel goede muziek. Dit komt door de Ibiza/Goa connectie, vanuit de jaren 60. 

Daarnaast is het eiland heel intensief, het is klein en intiem. Maar toch lastig om zaken lopend te krijgen. In de zomer zijn er heel veel mensen maar in de winter niemand. Het is up & down. Jakob verteld dat het niet makkelijk was tijdens de pandemie. Maar wat is jullie motivatie geweest om door te gaan? “Er zijn zo veel mensen terug gekomen met feedback hoe erg het ze geholpen heeft, of hoe erg het hun kinderen geholpen heeft, daar doen we het voor”. 

Los Fermentistas - Covered Ibiza

Local tips

Nog Ibiza tips? "Mijn tip zou zijn, niet alleen naar een strand te gaan, ga gewoon rondrijden en lopen. Op Ibiza kom je altijd mooie dingen tegen. Zo zijn er bijvoorbeeld vers waterbronnen of je kunt ook boeren bezoeken en kijken hoe dingen gemaakt worden.. er is meer dan alleen feesten.

Dus je bent niet te porren voor een feestje? “Jawel! Feestjes die wij zelf organiseren. Als groep hebben we soundsystems, decoratie en lichten.. het is een co-creation. Iedereen brengt zijn glas, brengt wat hij heeft en samen bouwen we een feestje".

Los Fermentistas

De producten van Los Fermentistas zijn verkrijgbaar in eco stores en supermarkten op Ibiza. Maar we kunnen ook iets heel leuks voor je organiseren, Jakob en Bex verzorgen ook high-end catering voor private events! Culinaire hoogstandjes, met producten uit eigen tuin en ook nog eens goed voor je pens! Als dorstlesser is er de alchemy bar met cocktails, met of zonder alcohol.. maar altijd met kombucha. 

En zoek je nou nog écht iets speciaals voor je evenement.. de kers op de gefermenteerde taart… Jakob en Bex hebben een eigen show, “Light Catcher”. Hierbij danst Bex in een zelfgemaakt kostuum en Jakob projecteert animaties op haar. Trippy!

Schrijf je in voor leuke updates en exclusieve kortingen.

Share the love!

Wij van Covered doen niets liever dan verhalen en geheimen van Ibiza delen, maar we worden zelf ook graag geïnspireerd! Dus als je een goed verhaal te vertellen hebt, een hidden gem of iets inspirerends over Ibiza weet, laat het ons weten via:

[email protected]